Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Подія преображення Господнього була справжнім зворушенням і захопленням для апостолів. Виявлення Божественності у людському тілі у такий спосіб було явним і перевищило всі зроблені чуда, сказані мудрості, показані надприродні явища та все інше, що розкривало силу Ісуса Христа.

 
Вияв  Божественності – це не було показовим виступом чи рекламною хвальбою, це було справжнім запрошенням до участі в житті Бога, до Обожествлення.

Сяйво від преображеного Христа освітило усіх і таким чином усі стали світлими: чи то грішні, чи праведні. На таворській горі була мить єднання. Здійснилась довгоочікувана зустріч, яка поєднала те, що було роз’єднане. У цій зустрічі були представники: неба і землі, світу невидимого і видимого, прославленого і терплячого. Був Творець і творіння. 

Ця зустріч відбулася завдяки Сину Божому, Ісусу Христу, котрий поєднав те, що було роз’єднано. Поєднав в собі, як Боголюдина і довкола себе. 

Невипадково Петро сказав: "Добре нам тут бути!" Адже всі відчули небесну радість і вже розуміється, що Преображення було згадкою про повернення людини до небесної радості. 


Христос дає можливість своїм учням вже тут відчути те, що чекає після земського шляху. 


Цей шлях потрібно перейти достойно, переборюючи різні випробування, приймаючи все: як добре, так і зле, перебуваючи у постійному наверненні, тобто зміні. Цей шлях завершується у цілковитому єднанні людини з Богом.Тому кожний прожитий день – це нагода зробити духовний крок на зустріч Богу. 


Преображення нам ще раз показує, що присутність Бога не змінює середовище, в якому ти є, але змінює твій стан, змінює тебе.

І тоді все звичайне для тебе стає незвичайним. 

Сьогоднішні люди хочуть змінити світ. Змінюючи зовнішність світу, думають, що змінять і своє життя на краще. Але щастя людини не полягає лише в зовнішній зміні, щастя людини починається від її серця. 

Доказом цього є наш стан на зустрічі з Богом. Пригадаймо людей, котрі перебувають на молитві і відчувають особливу Божу присутність. Не важко зауважити те, що змінюється навіть їхній лик. Світло Боже торкається їхньої душі, яка в свою чергу змінює і настрій тіла. 

Преображення – це світло, яке запалало у серці апостолів, від пережиття присутності Бога.

 Це пережиття сталося під час зустрічі із Богом, Який освітлює кожну людину, яка приходить на цей світ. 

Хвилини духовного піднесення, подібного до таворського, ми мали і мабуть не раз. Возношення духа, осяйність обличчя, душевна радість – те, що стало нашим преображенням і нашим особистим духовним досвідом. І дано було для нас, щоб у час скорботний, пам’ять про таку небесну радість скріплювала нам віру і ми змогли продовжувати далі духовну боротьбу.

Отож, в день Преображення Господнього подякуймо Богові і за наш “Тавор”, за то світло, що освітило нам життя і скріпило нас у вірі. 
Благодаривши Бога за це, продовжуймо далі шукати кожної можливості зустрічі із Богом. Він дасть нам те, що дав апостолам, що дав багатьом віруючим людям, котрі і тепер свідчать своїм життям про зустріч із Богом! Життя, яке з кожним сходженням Божественної благодаті, стане більш світлим і освячуючим.

о.Віталій Тарасенко