Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Свята мати Церква сьогодні вшановує Собор Архистратига Божого Михаїла і всіх Небесних Сил безтілесних. Святкування цього свята було встановлено на початку IV століття на Помісному Лаодикійському Соборі, який відбувся за кілька років до Першого Вселенського Собору. Св. Іван Золотоустий нас вчить : «Прославляти Ангелів – наш обов’язок. Вони прославляючи Творця випрошують для нас Його милість».

На думку деяких учителів Церкви, людина повинна доповнити число відпавших ангелів. Це означає, що людина має увійти в Собор Ангелів. Яким святим і чистим тоді має бути наше життя! Для того щоб це можна було здійснити потрібно належно себе приготувати. Очистити своє серце, почуття, думки, бажання. Святитель Іннокентій Херсонський з цього приводу говорить : «Святкуючи Собор Архистратига Божого Михаїла і всіх Небесних Сил безтілесних, нам браття слід собі розважити : бути нам в Соборі Ангелів, чи посеред скопища відкинутих ангелів. Хто хоче з вас пристати до останніх? То якщо бажаєте брати участь з першими то завчасно приготовляйте себе до співжиття з Ангелами через стягання чистих думок та почуттів.» Історія запровадження свята Собору Архистратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних сягає апостольських часів. Вже в ці часи було поширено хибне вчення про Ангелів. Через незнання, окремі християни почали поклонятись Ангелам, як богам, вони утворили певне вчення, згідно якого видимий світ був сотворений не Богом Творцем, але Ангелами, яких ці єретики вшановували вище за Ісуса Христа. Це єретичне вчення стало настільки небезпечним, що святі отці були змушенні скликати в Лаодокії помісний собор, на якому було засуджено злочестиве ангелопоклоніння і встановлено благочестиве почитання Ангелів, як Божих службових духів. Саме тоді визначились з датою святкування цього свята.

Дата святкування була вибрана не випадково. Листопад є 9 місяцем після березня, який вважається першим місяцем після створення світу. На знак 9-ангельських чинів, саме на 9-й місяць було встановлено празник на честь Божих Ангелів.

Ангельський світ був сотворений Творцем на четвертий День Творіння. Тобто можемо сказати, що Ангели старші від нас, бо знаємо, що людина була створена на шостий день, як вінець Творіння. На день сьомий Бог Творець відпочивав від своїх трудів. Але усім нам колись доведеться пережити і восьмий день, це буде день Суду та Загального Воскресіння.

Ангели є тою ланкою, яка пов’язує Бога з людиною. Вони нам дані як охоронці. Ангели, коли ми їх прислуховуємося беруть дуже активну участь у нашому житті. Святий Єрм вчить : « Добре є наслідувати ангелів. Коли будеш його слухатися і творити його діла, то будеш жити з Богом». Вони дуже близькі з нами, коли ми перебуваємо в храмі або на молитві. Найбільше це можна відчути, під час святої Євхаристії, тоді Сам Ісус Христос з усіма Небесними Силами є присутній посеред нас та преображає нас. Ті хто з вірою і любов’ю приймають ці Небесні Дари воістину набувають на землі Царство Боже.

Сьогодні в свято Собору Архистратига Божого Михаїла і всіх Небесних Сил безтілесних молімось до них так : «Служителі Божественної слави, Ангелов начальники і людей наставники, корисного нам просіть і великої милості.» Амінь.

Автор: протоієрей Тарас Огар, джерело: sv-paraskeva.if.ua, 2011 р.