Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Салех аль-Фаузан

Видний саудівський богослов Салех аль-Фаузан виніс фетву, яка дозволяє батькам влаштовувати шлюб для своїх дочок, коли ті ще знаходяться в дитячому віці.

Його рішення - виклик саудівській владі, яка в даний час веде роботу над законом, що передбачає обмеження дитячих шлюбів, повідомляє  сайт газети "Комерсант". 

Міністерство юстиції королівства під тиском правозахисних організацій країни і міжнародної громадськості прагне встановити мінімальний вік для вступу саудівських дівчат в шлюб.

Останнім часом почастішали випадки, коли заміж видавалися зовсім юні дівчатка, а причиною цього ставало прагнення їх батьків отримати багатий викуп за наречену, іноді досягає десятків тисяч доларів. 

Аль-Фаузан є членом двох вищих релігійних органів Саудівської Аравії: постійного комітету з ісламським досліджень і фетв, а також Ради вищих улемів. Тільки члени цих органів мають право виносити фетви. Суди країни можуть використовувати ці офіційні судження при прийнятті рішень.

"Богослови сходяться в думці щодо того, що батьки мають право видавати своїх дочок заміж, навіть якщо ті ще лежать в колисці. Але чоловіки не можуть вступати з ними в інтимну близькість до тих пір, поки дівчата не зможуть витримувати вагу лежачого на них чоловіки" , - сказано в фетві.

Як приклад навів шейх одну з дружин пророка Мухаммеда Аїшу, якій було шість років на момент укладання шлюбу, але близькості з чоловіком у неї не було до дев'ятирічного віку.

Ряд саудівських ЗМІ з посиланням на обізнані джерела повідомили, що міністерство юстиції все одно прийме найближчим часом закон про вік вступу в шлюб, незважаючи на жорстку опозицію богословських кіл.

Джерело: interfax-religion.ru