Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

На тлі песимістичних прогнозів, які висловлюються щодо майбутнього Церкви Англії, аналітики, на підставі нових статистичних даних про християнство в Британії, припускають сценарій зростання або, принаймні, стабільного становища англіканства в країні в найближчі роки.

За повідомленням «The Christian Post», результати підрахунків, отримані Відділом з досліджень та статистики архієпископського Ради Церкви Англії, свідчать про те, що більш ніж 36% беруть участь у богослужіннях цієї деномінації мають вік до 45 років. І хоча 39% з усіх беруть участь у літургійному житті англікан мають вік від 45 до 64 років, лише 21% прихожан Англіканської церкви Британії - це люди, яким більше 65 років.

Звертає на себе увагу той факт, що Церква Англії залишається до цих пір найбільшим за чисельністю християнським спільнотою в Сполученому Королівстві. Як мінімум кожен четвертий із десяти дорослих громадян Британії зараховує себе до англіканство, при тому, що тільки шестеро з десяти англійців вважають себе християнином. Загальна кількість членів Церкви Англії на сьогодні оцінюється приблизно в 27 млн. чоловік.

Крім того, в середньому 1, 7 млн. віруючих щомісяця відвідували богослужіння в англіканських кафедральних соборах в 2011. Ці показники надають абсолютний рекорд для першого десятиліття нового тисячоліття.

Лінда Барлі, керівник Відділу аналізу та статистики переконана, що «зростання чисельності Церкви Англії відбувається з причини великої популярності, якою користуються у віруючих саме богослужіння в кафедральних соборах». «Тільки за 2010 рік регулярних прихожан стало більше на 7%, всього ж з 2000 року парафії соборів вже виросли на 37%, причому кожен рік відбувалося зростання приблизно на 4%», - повідомляється в прес-релізі Відділу аналізу та статистики.

Крім цього за минулі десять років зросла кількість волонтерів, залучених до місіонерське та соціальне служіння при кафедральних соборах Церкви Англії: це зростання склало 26%, тобто близько 14 800 осіб. Відбулося збільшення і загального числа відвідувачів кафедральних соборів, незалежно від їх церковної чи релігійної приналежності. Ця кількість збільшилася з 2,8 млн. до майже 9,5 млн. осіб на рік (за даними за 2010). Т. е. це в середньому 67 700 осіб на кожен з 43 англіканських соборів в Об'єднаному Королівстві.

Раніше в ряді ЗМІ повідомлялося, що серед деяких членів Генерального Синоду Церкви Англії існують серйозні побоювання відносно т
ого, що через два десятиліття англіканство як таке може перестати існувати в Британії. Зокрема, такий прогноз озвучив на недавньому засіданні Синоду Церкви Англії священик Патрік Річмонд.

На думку ряду експертів з Церкви Англії, кілька похмурі погляди, що існують у середовищі англіканського духівництва, часто базуються на не зовсім точному підрахунку і вибірковому розгляді даних, без врахування всіх чинників і без розуміння соціологічних закономірностей.

Джерело: sedmitza