Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

кардинал Ігнасіо Карраско де ПаулаПрезидент Папської академії Pro Vita (академія в захист життя), кардинал Ігнасіо Карраско де Паула піддав критиці рішення Нобелівського комітету про присудження премії в галузі медицини за 2010 рік британському ембріологу Роберту Едвардсу. Вчений став відомим завдяки розробці методу екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). 

Ватиканський ієрарх заявив, що без винаходу методу Едвардса вдалося б уникнути безлічі смертей ще на ембріональній стадії. За словами Карраско де Паула, ембріони вдається благополучно перемістити в матку далеко не у всіх випадках. Ватикан вважає штучне запліднення "моральним злочином".

Нагадаємо, що дослідження британського вченого стали справжнім проривом в області лікування безпліддя, яким, за оцінками медиків, у світі страждають більше 10% подружніх пар. Едвардс і його колега Патрик Стептоу працювали над технологією ЕКО починаючи з 1950-х років. 

Особливість цього методу полягає в тому, що яйцеклітина жінки запліднюється спермою чоловіка поза тілом, в пробірці. Після цього запліднена яйцеклітина поміщається в матку. Перша спроба використовувати ЕКО в лікуванні безпліддя була зроблена вченими в 1975 році і закінчилася невдачею: вагітність виявилася позаматковою. Проте вже через три роки 25 липня 1978 року в родині британців Леслі і Джона Браун народилася дочка Луїза, зачата в пробірці. До цього мати Луїзи 9 років безуспішно лікувалася від безпліддя. Луїзі зараз вже 32 роки. 

Першою дитиною з пробірки в СРСР стала мешканка міста Красний Луч Луганської області Олена Донцова, яка народилася в клініці Наукового центру акушерства, гінекології та перинатології РАМН в 1986 році.

Методика ЕКО викликала різку критику релігійних кіл, так як церква обурило втручання в процес створення людського життя. Крім того, так як ЕКО передбачає вибракування нежиттєздатних ембріонів, лікарів звинувачували в масовому дітовбивстві. Представники наукового співтовариства, зі свого боку, висловлювали сумнів у повноцінності потомства, отриманого таким шляхом. Проте побоювання виявилися марними: доведено, що такі діти нічим не відрізняються від зачатих природним шляхом.