Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Глава УГКЦ розказав, з чого треба починати створювати єдину помісну Церкву в Україні

"Думаю, що єдина помісна церква є для нас не просто нашим бажанням. То є певний наказ Христа. Роз’єднання християн, конфлікти між нами є найбільшою перешкодою для проголошення слова Євангелія, бо якщо церков – багато, то котра ж з них є істинною?", - так прокоментував порталу "Українська правда" патріарх УГКЦ Святослав Шевчук розмови про єдину помісну Церкву в Україні, що ведуться протягом 20 років.

"Виконуючи заповіт Христа, ми маємо прямувати до єднання, до відбудови нашої церкви. Інше питання – у якій формі?" - висловився глава греко-католиків.

На його думку, одна з форм такого єднання – спільна співпраця. "Поєднання не в єдиній структурі, а в єдиній акції, діяльності... Якщо ті церкви, які вважають себе спадкоємицями Володимирового хрещення, наберуться рішучості, щоб спільно, на різних рівнях, проводити богословські наукові конференції, а відтак – свідчити про Київ як про потужний центр християнства в усьому світі – це будуть поважні підвалини у відбудові єдиної помісної церкви".

 

Щодо стосунків УГКЦ з римо-католиками, то вони, за словами Святослава Шевчука, "складалися по-різному", і "сьогодні ми дуже добре співпрацюємо на різних рівнях", будучи "фактично єдиною церквою, бо є у сопричасті".

Але при цьому, наголосив глава УГКЦ, "наша церква дедалі глибше пізнає своє київське коріння, відкриває свою східнослов’янську ідентичність".

Зокрема, таким наверненням до власної ідентичності Святослав Шевчук вважає розбудову патріархату УГКЦ. "Патріархат – це структура церкви і спосіб її існування. Тож якщо говорити про патріархат за часів Блаженнійшого Любомира, то він його не вимагав, а будував. І зараз мова йде не про вимагання зовнішнього титулу, а про внутрішню розбудову".

Як приклад позитиву створення патріархату, очільник УГКЦ повідомив, що "наші єпархії у всьому світі не асимілювалися, а зберегли свою тотожність, будучи складовими єдиної української структури. Я, будучи єпископом в Аргентині, відчув усю необхідність таких структур – наша єпархії в Аргентині потребувала живого зв’язку з церквою в Україні. І якщо кожен українець та вірний нашої церкви, де б він не жив, відчує, що церква має реальні можливості надати йому душпастирську опіку, оце якраз і буде патріархат в дії".

 

 

Джерело: religion.in.ua