Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Папа Франциск відвідав лютеранський прихід в Римі

«Молімося про благодать різноманітності, примиреної у Господі, у тому Бозі, Який прийшов до нас, щоби служити», – закликав Папа Франциск, промовляючи до лютеранської громади Риму. У неділю, 15 листопада 2015 р., він відвідав їхній храм у Римі, де взяв участь у вечірній молитві у формі літургії слова, перед якою відповів на кілька запитань, які йому поставили присутні,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.

Під час спілкування зі Святішим Отцем, дев’ятирічний Юліус, відзначивши, що йому подобається брати участь в богослуженнях для дітей та своє захоплення «історіями Ісуса та Його поведінкою», запитав гостя про те, що йому найбільше подобається з того, що він робить, як Папа. «Те, що мені найбільше подобається, якщо бути щирим, це бути парохом, бути пастирем», – відповів той, зазначаючи, що крім уподобань, є також обов’язки, такі, як «кабінетна праця», «протокольні зустрічі», які також слід виконувати.

«Мені подобається виконувати Папське служіння в стилі пароха, тобто, служити. Мені подобається, в тому значенні, що тоді почуваюся добре, коли відвідую хворих, коли спілкуюся з людьми, які почали втрачати надію, є сумними. Мені дуже подобається відвідувати в’язниці…», – розповів Святіший Отець, підкреслюючи, що бути Папою означає «бути єпископом, парохом, пастирем».

Папа Франциск відвідав лютеранський прихід в Римі.(ФОТО)

Анке де Бернардініс, яка одружена з італійцем-католиком, поділилася свідченням про щасливі роки, прожиті з чоловіком, «поділяючи радощі та болі», зазначила, що їх дуже болить те, що вони не можуть «разом брати участь у Господній Вечері». «Що ми, врешті-решт, можемо зробити, щоб досягти сопричастя?» – запитувала вона, відповідаючи на що, Папа звернув, насамперед, увагу на важливість вміти переживати Хрищення, яке є одним для всіх християн. «Коли ви разом молитеся – сила Хрищення зростає, стає міцнішою, коли вчите своїх дітей про Ісуса, чому Ісус прийшов і що робив, ви робите те саме, чи по-католицьки, чи по-лютеранському…».

Залишивши для богословів пошук відповіді на запитання: «Чи спільна участь у Господній Вечері є метою шляху, чи напуттям для того, аби разом прямувати вперед», Святіший Отець розповів про свого приятеля протестантського єпископа, який мав дружину-католичку, яка виховала дітей в католицькій вірі. «У неділю від супроводжував свою дружину та дітей під час Святої Меси, а тоді йшов звершувати культ у своїй громаді. І це був крок в напрямку участі в Господній Вечері», – зазначив він.

Ґертруда, яка походить з Швейцарії, розповіла про проект, який її громада здійснює для допомоги біженцям та запитала: «Що ми, як християни, можемо зробити для того, щоб люди не знеохочувалися та не зводили нові мури?». У цьому контексті Святіший Отець вказав на служіння, як на засіб запобігти тому, щоб мати «замкнене серце», як християни, ми повинні «ясно говорити, молитися, бо молитва має велику силу, та служити».

Далі розпочалася літургійна молитва, прозвучали читання зі Святого Письма, після чого Папа Франциск виголосив проповідь, коментуючи Христову притчу про Страшний суд. Проповідник зазначив, що мова йде «про останній вибір Ісуса». Спаситель під час життя багато разів обирав: вибирав учнів, вибирав певні категорії людей, обирав нагоди для того, щоб навчати,… але «останнім вибором буде той остаточний».

Папа Франциск відвідав лютеранський прихід в Римі.(ФОТО)За словами Святішого Отця, зробивши вибір на користь служіння, Він і нас запитуватиме про те, ми використали життя, щоб послужити іншими, чи лише для себе самих, «щоб захищатися від інших мурами, чи приймаючи їх з любов’ю»? «Таким буде останній Ісусів вибір. Ця сторінка Євангелії нам багато-що розповідає про Господа», – додав він.

«І хочу запитати: ми, лютерани та католики, з якого боку станемо, по-правиці чи по-лівиці? Адже існували жахливі періоди в стосунках між нами, переслідування, спалення живцем… Між нами, що маємо те саме Хрищення! Ми повинні просити прощення за це, за ганьбу поділів, бо ми всі беремо участь в згаданому виборі, яким повинен бути вибір на користь служіння, на який нам вказав Сам Господь, ставши слугою», – підкреслив Папа.

«Сьогодні ми молилися разом. Спільно молитися, разом трудитися на користь бідних, потребуючих. Любити одні одних справжньою братньою любов’ю», – таким побажанням підсумував свою проповіді Святіший Отець, заохотивши присутніх молитися про «благодать примиреної відмінності у Господі».