Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Про Божу волюТи не повинен так сильно прагнути того, щоб твої прохання були відразу ж вислухані, і ти не повинен бути при цьому настільки впертим. Можливо, Господь хоче дати тобі ще більший подарунок, ніж те, про що ти молишся і хотів би при цьому винагородити твою витривалість. Бо чи може бути щось ліпшого, ніж приязний стосунок з Богом і щось вищого за життя повністю в Його присутності? Молитва, яку нічим не можна вибити з її колії, - це те найвище, чого людина може осягнути.

Багато людей полишають молитву, коли, як їм здається, їх прохання не були вислухані. Вони мають враження, що молитва просто була даремною. Їхні кохані, про одужання яких так інтенсивно молилися, померли… Бог не забрав від мене страху, хоча я так сильно Його про це просив… Для декого молитва полягає, передусім, на проханні, а ефективність молитви вимірюють виконанням своїх прохань.

Евагрій нам показує іншу дорогу. Якщо Бог не вислуховує нас відразу, то це тому, що хоче нам дати більший подарунок, ніж той, про який ми просили. Можливо, в молитві ми занадто були зосереджені на наших прагненнях. Ми вважали, що вони мусять бути безумовно виконаними, інакше не зможемо далі жити. Ми можемо і повинні представляти наші бажання Богові, але в кінці кожного прохання повинно бути: “Нехай буде Твоя воля”. Прошу в молитві про оздоровлення мого приятеля, але якщо незалежно від цього він вмирає, молитва не була даремною. Я проявив перед Богом своє безсилля. Намагаюсь дослідити таємницю Його волі і віддатися Йому.

Метою всіх молитов є для Евагрія приязне перебування з Богом, поєднання з Ним в молитві, якого вже ніщо не виб’є з колії. На тому побудована для Евагрія гідність людини, що на молитві може вона становити єдність з Богом, може пережити особистий, інтимний стосунок з Ним, що всюди і завжди вона наповнена Його люблячою і зцілючою присутністю.

Молитва, яка не принесла ефекту, якого ми очікували, піднесла наше серце до Бога. І, таким чином, піднісся наш стосунок, який вартий більше, ніж виконання наших прохань. Лише через молитву ми відкрили нашу істинну гідність: що ось ми виграли на співучасті в Богові, і що можемо поєднатися з Ним в екстазі любові.

АНСЕЛЬМ ГРЮН - "Мудрість отців пустелі "

Християнський портал
КІРІОС, за матеріалами "Домашня Церква