Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Астрологія

Астрологія по своєму походженню є формою політеїзму. Історично астрологія виросла з поклоніння світилам. Зірки вважалися божествами, що мають в своєму розпорядженні волю і силу, достатні для того, щоб визначати долю людини. Таким чином, релігійною основою астрології є політеїзм, заборонений Біблією. Християнство, навпаки, виключно монотеїстичне. Стародавня політеїстична релігія не повинна вводити християн в оману, лише завдяки тому, що вона намагається вдягатися в наукову термінологію XX століття. Біблія також недвозначно забороняє окультну практику. Тим часом астрологія була і є галуззю окультного знання - мантики. Тому не дивно, що сучасні окультні релігії, такі як Храм Світла, розенкрейцерство, теософія, знаходяться на передовій астрологічного руху. Багато астрологів займаються психометрією, беруть участь в спіритичних сеансах, впадають в транс і спілкуються з медіумами.

Існує безліч астрологічних талісманів: кілець, намист, медальйонів, шпильок із зображенням знаків Зодіаку. Якщо астрологія не окультна, якщо вона є всього лише особлива «наука», тоді чому самі астрологи стверджують, що для складання гороскопів необхідна особлива «психічна інтуїція»? Єдиною розумною відповіддю може бути те, що астрологія є окультним родом діяльності. В процесі багатолітніх досліджень і археологічних розкопок жодного разу не було отримано доказів помилковості Біблії. Які б події ця книга не передбачала, вони завжди здійснювалися. Якщо порівняти багаточисельні невдачі астрології в передбаченнях майбутнього з надійністю біблейських пророкувань, вона опиняється в програші.

Астрологічні «точні» прогнози на день, тиждень... дуже часто у різних газетах чи журналах між собою відмінні, відносні. А це, чомусь, мало хто зауважує. З церковного погляду на цьому, у великій мірі, позначається діяння злого духа: не далекі зорі, як уже нам відомо, а сам нечистий намагається маніпулювати людьми через своїх співробітників (астрологів). Що можуть вчинити безсилі зорі? Хто їх створив, як і інші світила небозводу?

Все, без найменшого сумніву, знаходиться в могутніх руках Творця. Астрологія намагається запрограмувати нас своїми абсурдними гороскопічними посланнями з метою позбавити людину розсудку та віри в Бога. Ми стверджуємо, що небесні світила дають пізнати зміни клімату (з дощової погоди на сонячну і т. п.), але щоб впливати на наші вчинки і керувати нами... З цим абсурдним твердженням правдивий християнин, який твердо вірить у Боже Провидіння, не може ніколи погодитись: через довіру різним гороскопам чистота віри є під загрозою синкретизму чи змішання, по-іншому.

Ідолопоклонство приписує зіркам могутність, якою володіє лише Бог, що створив їх. Явна дурість – дивитися на зірки замість того, щоб вивчати Писання. Вислів Ісаї про сучасних йому астрологів, як і раніше, актуальний:

«Змучилась ти від великої кількості рад своїх, хай же стануть і хай допоможуть тобі ті, хто небо розрізує, хто до зір придивляється, хто провіщує кожного місяця, що має на тебе прийти! Ось стали вони, мов солома: огонь їх попалить, не врятують своєї душі з руки полум'я, це не жар, щоб погріти себе, ані полум'я, щоб сидіти біля нього... Такими тобі стануть ті, що співпрацювала ти з ними, ворожбити твої від юнацтва твого, кожен буде блудити на свій бік, немає нікого, хто б тебе врятував!» (Іс. 47.13-15).

Астрологія – це просто сучасна форма древнього поклоніння світилам. Її мова і концепції – політеїстичні і суперечливі. Як релігійний світогляд, вона несумісна з християнством. Вона була випробувана історією, наукою, філософією і виявилась необґрунтованою. Вона звертається до сучасної людини з набором забобонів.

В Номоканоні (збірнику церковних правил і постанов) сказано доволі ясно: «Ті, які ходять до волхвів або волхвують, або ж звіздословлять (тобто. займаються астрологією. – Прим. авт.) шість років да не причащаться по 1-му правилу Труллського собору і по 80-му Василія Великого, священик, що творить таке – хай буде позбавлений сану».

Так, Тертулліан в своїй праці «Про ідолів» пише: «Між різними людськими заняттями неможливо не замітити деяких професій, допомагаючих ідолопоклонству. Про астрологів навіть говорити не варто, але так як один із них здумав оправдувати себе в тому, що продовжує займатися цією професією, то я маю намір сказати декілька слів на рахунок цього. Я не скажу, щоб поміщати імена неправдивих божків на небі, приписувати їм всемогутність і відхиляти людей від вознесення молитов Богу, вселяючи їм віру, начебто їхня доля наперед визначена зірками, - щоб все це було рівносильне поклонінню неправдивим божкам. Та я стверджую, що астрологія в цьому випадку уподібнюється демонам, що відійшли від Бога для спокушення роду людського… Якщо магія осуджена, а астрологія є її різновидом, то разом і з видом має бути осуджений і різновид. Так, з часу появи Євангелія, всякого роду софісти, астрологи, чаклуни… неминуче повинні отримати покарання».

Досить ясно показує преподобний Іоан Дамаскін, що небесні світила дають лише ознаки погоди, а для людини, наділеною вільною волею і розумом, зірки і планети роль предопреділення в людській долі грати не можуть.

І, нарешті, чітко підводять підсумок всьому вищесказаному, праці преподобного Максима Грека, де узагальнено досвід боротьби святих отців з астрологією і показано, як при допомозі астрології лукавий демон намагається відволікти нас від Бога до себе для того , щоб якнайкраще заволодіти нами і звести нас на дно пекельне!


Автор: Священик Костянтин Чорноус