Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Ватиканський дипломат про універсальність прав людиниОфіційний представник Святого Престолу взяв участь у святкуванні 70-ї річниці Загальної декларації прав людини, яке пройшло 10 вересня 2018 року в Страсбурзькому "Палаці Європи".

Своє звернення архієпископ Пол Річард Глахер назвав: "Інтегральний розвиток людини і універсальність прав людини в контексті багатосторонніх відносин".

Саме універсальний характер прав людини вимагає постійного діалогу між регіональними системами їх захисту і всім міжнародним співтовариством, вказав на самому початку ієрарх. Він підтвердив прихильність Святого Престолу захисту людської гідності.

Секретар з міжнародних відносин Святого Престолу з державами назвав сучасні виклики для універсальності прав людини. Перший виходить з моделі соціального розвитку, яка пропагується сьогодні на рівні розвинених країн і на глобальному. В останні роки в західному суспільстві можна спостерігати все більше і більше розпад соціальної тканини. Це відбувається через декілька факторів, у тому числі соціально-економічного характеру. Навіть на глобальному рівні, незважаючи на загальне зростання світової економіки, населення біднішає на тлі збагачення невеликої групи людей.

Архієпископ вважає, що міжнародне співтовариство повинне турбувати ідея розвитку суспільства, заснована виключно на затвердження індивідуальних свобод, з малою увагою до сили солідарності.

Ще одним викликом для універсальності прав людини ієрарх назвав розширення ідеї плюралізму, який переживає процес мутації. З одного боку, спостерігається зростання політичного націоналізму і ідеологічного фундаменталізму, з іншого, частина панівної ліберальної культури змістилася в бік радикально індивідуалістичної інтерпретації деяких прав, або навіть до утвердження "нових прав".

Наступна проблема виникає через нестабільність світового порядку і зростання загроз для світу, звернув увагу ватиканський дипломат. Сьогодні в світі спостерігаються систематичні і дуже серйозні порушення прав людини.

Архієпископ Галлахер запропонував можливі рішення з точки зору Святого Престолу, натхненні соціальніим вченням Церкви. Мова, зокрема, йде про необхідність захисту політичних і цивільних прав поряд з економічними, соціальними і культурними. Захист і розширення перших і других мають різну динаміку, але одні не можуть розвиватися без інших.

Що стосується росту культурного плюралізму, Святий Престол вважає, що відповідь слід шукати в міцному забезпеченні права на свободу релігії, що є умовою взаємної поваги і реальної рівності в контексті плюралістичної спільноти.

Для відповіді на багато аспектів глобальної кризи ієрарх запропонував ідею Папи Франциска: поняття "інтегральної екології". На думку понтифіка, людство зіштовхнулося не з двома окремими кризами, а з одним складним - одночасно соціальним і екологічним. Тому стратегії вирішення потребують комплексного підходу, який включає боротьбу з бідністю, повернення гідності відкинутим і захист навколишнього середовища.

Завершуючи свою промову, архієпископ Галлахер нагадав, що універсальність прав людини спирається на універсальний характер людської особистості, властивий їй в силу її природної відкритості до істини і добра.

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.