Притча: Чоловік і жінка досить пізно одружились, у них народився син. Вони виховували його з любов’ю, піклуючись, як тільки могли. Попри те, що самі жили убого,

Читати далі

Притча: Батько однієї сім’ї старанно натирав автомобіль мастикою, щоб надати їй бажаного полиску.

Одинадцятилітній син допомагав йому – він чистив шматкою бампер.

“Бачиш, сину, – мовив з повагою

Читати далі

ЛісорубиДва лісоруби працювали у лісі. Їхніх два дерева мали грубезні міцні стовбури. Обидва лісоруби послуговувались сокирами з неабиякою вправністю, проте кожен робив це по-своєму. Перший

Читати далі

Притча: - Тату, а ти бачив Бога ?

- Ні, сину. Але я бачив Його сліди!

- Сліди? Куди ж Він ішов ?

- Він торкнувся людини, і

Читати далі

Про буття з Богом і людьмиБлагословенний монах, який в усіх людях бачить Бога. Монах бачить, що він становить одне з усіма людьми, тому що завжди знаходить себе в кожній людині.

Читати далі

Про внутрішній мирБлагословенний той монах, який вітає вдачу і успіх інших з такою ж самою радістю, якби вони були його власними.

Якщо Евагрій називає тут благословенним монаха,

Читати далі

Про ангела довіриЯкщо ти щиро й правдиво молишся, народжується в тобі почуття довіри. Ангели будуть тобі товаришувати і відкривати тобі сенс всього створіння.

Крім миру найбільшим плодом

Читати далі

Про чисте мовчанняВважай на те, щоб під час своєї молитви ти не хапався за жодні уявлення, але вкорінювався в глибоку тишу. Лише тоді Той, Хто є милостивий

Читати далі

Про істину життяКоли ти перебуваєш на молитві, буває, що з’являються в тобі речі, якими ти займався в минулому, або які для тебе є важливі зараз. Або також

Читати далі

Про Божу волюТи не повинен так сильно прагнути того, щоб твої прохання були відразу ж вислухані, і ти не повинен бути при цьому настільки впертим. Можливо, Господь

Читати далі

Про ангела тишіКоли всі думки, що нас непокоять, раптово зникнуть, то розливається в нас глибокій мир, і, коли ми, таким чином, доходимо до чистої молитви, то це

Читати далі

Про стосунок до хворібЛюдина, яка не може забути образ і непорозумінь, і, незалежно від цього, намагається молитися, подібна до людини, яка черпає воду з джерела і вливає її

Читати далі

Притча про жертву вблагання“Залиши свій дар – як було сказано – перед вівтарем, а спочатку йди і помирись зі своїм братом”, і тоді зможеш молитися без перешкод. Бо

Читати далі

Про нове перебування разомЯкщо хочеш молитися як треба, то не будь для нікого причиною смутку, інакше надаремно стараєшся.

Молитва вимагає не лише звільнитися від наших пристрастей і примиритися

Читати далі

Про внутрішню свободу“Йди, продай те, що маєш і роздай вбогим, візьми свій хрест і відречись самого себе”, щоб ти міг молитися без перешкод.


Евагрій самовільно переінакшує тут заклик

Читати далі