Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Паломництво Сестер Родини Святої Марії

Триває паломництво сестер Францисканок Родини Марії з Польщі по сакральних місцях Львівської архідієцезії. Вперше з часів ІІ Світової сестри мали Месу в каплиці колишнього Дому Генерального. На сьогодні його приміщення займає інфекційна лікарня, а каплицю перебудували під потреби грецько-католицьких вірян. В серпні цього року, минає 135 річниця складення обітів святим Архієпископом Зигмундом Щенсним Фелінським у III Ордені святого Франциска. Терцярський обіт мав місце в капличці в Дзвинячці 26 серпня 1883 року.

Галич - Снятин - Чернівці сестри Францисканки Родини Марії провідали парафії в яких працює згромадження і свої давні осередки. Участь в Паломництві Згромадження сестер Францисканок Родини Марії беруть сестри з Польщі та України, разом із настоятельницею нгенеральною. 

Після вшанування в Дзвинячці 135 річниці шлюбів св. Зигмунта Щенсного Фелінського в ІІІ Ордені Франциканців Паломництво сестер Францисканок Родини Марії рушило далі. Спочатку сестри провідали Галич, де залишилися на святу Месу. Потім провідали могили сестер в Снятині і побували в колишньому осередку Сестер в Чернівцях і могили, тих учасниць згромадження кі там спочивають.

18 серпня в Дзвинячці (Тернопільська обл) урочисто вшанували 135 річницю шлюбів  св. архієпископа Зигмунта Щенсного Фелінського у ІІІ Законі святого Франциска. 

Літургію очолив єпископ помічник Львівської Архідієцезії Едвард Кава. Навколо вівтаря згромадилися 11 священиків і сестри Родини Марії з Польщі та України, браття і сестри ІІІ Ордену Францисканців із Рави Рускької, Камянця-Подільського, Бібрки та багато місцевих жителів Дзвинячки.

Зокрема сестри Родини Марії разом із генеральною настоятельницею прибули з паломництвом слідами свого засновника св. Зигмунта Фелінського, який провів у Дзвинячці останні роки свого життя.

Після Меси віряни молилися літанією до св. Зигмунта Щенсного Фелінського і пройшли процесією навколо храму. 

Нагадаю, Зигмунт Щенсни Фелінські був архієпископом Варшавським наприкінці XIX століття. Його пастирське служіння відзначалося великою турботою про знедолену молодь, щоб допомогти їм стати на ноги - єпископ відкривав школи і сирітські притулки.

Опікуватися вихованням молоді і підготовкою до дорослого життя мали сестри ордену Служниць Родини Марії - заснованої Фелінським. Його духовність була наповнена шаною до Євхаристії, Пресвятих Дарів і розвитком культу Марії. Там де служив, Фелінський запроваджував у травні особливі молебні до Богородиці.

Крім того Фелінський був патріотом свого народу, за що і був покараний російським царем. Фелінський більше 20-ти рків провів у засланні в Ярославлі, а потім так і не отримав дозволу повернутися до Варшави. Останні роки життя провів у Дзвинячці (Тернопльська обл), як родинний капелан місцевих дворян.

Перебуваючи у невеликому подільському селі він повністю присвятив себе душпастирству місцевого населення, заслужив авторитет як серед поляків так і серед українців, оскільки шукав точки поєднання. Заснував сільську школу і почав будувати новий храм. Помер 17 вересня 1895 року. 11 жовтня 2009-го року папа Бенедикт XVI оголосив його святим Католицької Церкви.

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на rkc.lviv.ua